Cikkek
Magyar segítő Ugandában

Schumicky Lilla, az Afrikai-Magyar Egyesület munkatársa, már másfél hónapja újra Ugandában, Gulu városában van és segít a rászorulóknak.

"Második otthonom" - hangzik el Schumicky Lillától levelében, melyben az itthoniakat tájékoztatja a kinti helyzetről, tevékenységéről. Az észak-ugandai Gulu városában található menekülttáborban a Respond ReNUH szervezettel közösen számos projekt elindításában és menedzselésében vesz részt, jelenleg több aktív programjuk is próbál segítséget nyújtani:

1. Az egyik az IGAP-program, az észak-ugandai gyermekanyás családok támogatásáért, ahol a korábban elrabolt, megerő- szakolt és megkínzott gyer- mekanyákkal foglalkoznak. "A projekt szuperül megy, de minden kezdet nehéz. Hat hét alatt sikerült kitanítanunk őket, és mostanra remek kis csapatot formáltunk belőlük."

A nyolc hónapos program lényege, hogy a gyermekanyás családokat anyagilag és mentálisan felkészítse a későbbi, önálló, társadalmi életre. Az IGAP-program részét képezi egy online támogatási lehetőség, melynek keretében az adományozók szárnyaik alá vehetnek egy-egy gyermekanyás családot. A távtámogatással kapcsolatban további információkat a www.ahu.hu oldalon olvashatnak.

2. Egy másik tevékenység az SHG - Self Help Group, mely mikro-hitelen alapuló önsegítő csoportok formálását jelenti a menekülttáborokban. "Ez is remekül megy, itt egy általunk kifejlesztett, speciális módszert is használunk, aminek az a lényege, hogy a HIV fertőzöttek között egy támogatói hálózatot építünk ki, ami biztosítja, a pszichológiai együttérzést illetve a rendszeres gyógyszer-fogyasztást."

3. Fontos feladat a helyi állami kórház felújítása is.

4. Egy másik, most elkezdett hatalmas projekten is dolgoznak, melynek az a lényege, hogy egy másik megyében szatelit klinikákat hozzanak létre az újonnan létesült menekülttáborokban, illetve HIV tesztelést végezzenek és egy, az aktív gyermekszülés melletti kampányt és tréninget vezessenek le. "Ezekben az újonnan, tavaly illetve idén létrejött táborokban semmiféle orvosi ellátás, iskola és infrastruktúra nincsen. Még sokkal rosszabb állapotban vannak, mint a régebbi nagy táborok. Minden gyermek beteg és az emberek effektíve haldoklanak. Mind a négy tábor, ahol a klinikákat akarjuk létrehozni , 25km/re fekszik a legközelebbi egészségügyi központtól. Az embereknek semmiféle szállítási lehetőségük nincsen, csak a gyalogszer. Tehát, ha valakinél szülési komplikáció lép fel, megmarja egy kígyó, vagy súlyosan maláriás, akkor egyszerűen nem ér el a kórházba. Soha életükben nem hallottak a HIV/AIDS-ről. Szóval szörnyűségesek a körülmények, és sajnos a mi segélyszervezetünkön kívül senki nem foglalkozik az egészségüggyel ebben a térségben, mindösszesen négy segélyszervezet van jelen. Mindez amiatt, mert ezek a táborok mélyen a vadonban fekszenek, az útviszonyok pocsékak es kívül esnek a "fancy" területeken. A projekt roppant nagy és költséges, úgyhogy most éjjel-nappal tervezünk és szponzorokat keresünk."

Schumicky Lilla, mindezen tennivalók mellett meghívást kapott a helyi állami egyetemre is, ahol a Béke és Stratégiai Tanulmányok Intézetében kulturális és alkalmazott antropológiát tanít. "Hihetetlen megtiszteltetésnek érzem a felkérést. Az egyetemen hihetetlenül jó tanítani. A diákok valami eszméletlenül érdeklődők és tudásszomjuk csillapíthatatlan."

"Gulu nagyszerű és az emberek, akikkel dolgozom és akiken segítek, varázslatosak. Csak az idő az, ami mindig kevés. Pláne, hogy ennyi a munka.."

A rászorulók közt tevékenykedők segítséget is kértek munkájuk végzéséhez: "Kérjük, akik hajlandóak lennének 1200 dollárral támogatni a 'Fogadj örökbe egy gyermeket' projektet, akkor szóljanak, 17 biciklit kell vennünk, mert máskülönben a kisebb gyerekek nem tudnak iskolába menni a nagy távolság miatt. Eddig teherautót béreltünk, és avval szállítottuk őket, de a pénz elfogyott... Illetve, ha bárki, bármiféle segítséget tud ajánlani, orvosi felszerelést, gyógyszert illetően, akkor kérem, hogy írjon."

forrás: Schumicky Lilla, Uganda, Gulu