hírek
Gambia - Afrika mosolygó arca

2008-11-27 15:38:40

Gambia kis ország - egy közepes méretű világtérképen nem is látszik (egy nagyon is csak alig). Gambia békés kontinensén talán az egyetlen. Gambia olcsó - egy jó kávét 30 forintért meg lehet kapni. Gambia területének 12 százaléka víz. Gambia az egyik legnagyobb mogyoró-exportőr ország - ha itthon földimogyorót rágcsálunk, az jó eséllyel onnan származik. Gambia elnöke 31 évesen lépett hatalomra. Gambia lakosai folyton mosolyognak. Gambia az egyetlen olyan ország, amelynek csak egy szomszédja van. Gambia konzulja november utolsó péntekén fél ötkor tradicionális helyi ételeket kóstoltat a Merlinben.

Gambia, a 'mosolygó part', Afrika legkisebb szárazföldi állama. Polgárai békében élnek, munkájuk során igyekeznek a lehető legjobb minőségű árucikkeket elkészíteni. A Fair Trade-en keresztül már Magyarországon is kaphatók egyes gambiai termékeik.

A most nyíló kiállítás célja, hogy a kiállított anyagokon keresztül hiteles képet nyújtson az Gambiában élők munkásságáról, és felhívja a figyelmet a méltányos kereskedelemben való részvételre.

A fair trade, azaz a méltányos kereskedelem, a fejlődő országok lakóinak gazdasági és kulturális kizsákmányolása ellen jött létre. Olyan kereskedelmi partnerséget jelent, mely anyagi segítséget valamint létbiztonságot nyújt a fejlődő országok termelőinek és családjuknak, közvetlenül és átláthatóan növelve a jövedelmüket és életszínvonalukat.

A megnyitónak az is aktualitást ad, hogy november utolsó péntekje hagyományosan a Ne Vásárolj Semmit Nap, az értelmetlen túlfogyasztás elleni passzív ellenállás napja. A méltányos kereskedelem fenntartható alternatívát nyújt a jelenlegi kereskedelmi világrendszer számos igazságtalanságával szemben.

A kiállítás látogatóit autentikus afrikai dobosok és tradicionális gambiai ételek ragadják ki a magyar hétköznapokból. A programok mellé méltányos csokoládé, kávé és tea dukál, melyet már a megnyitón meg lehet kóstolni. És hogy a gyerekek se maradjanak ki, szerdánként alternatív földrajzórák keretében járhatják be a kiállítást és tudhatnak meg minél többet Afrikáról.

MEGNYITÓ - Merlin
2008. november 28. (péntek) 16.30
A kiállítást megnyitja dr. Suha György tiszteletbeli gambiai főkonzul, illetve a kiállítás anyagát készítő fotósok (Illisz Attila, Lukács Zoltán).

ENERGIA CAFÉ - MIÉRT MOSOLYOG GAMBIA? - Merlin
2008. december 10. (szerda) 17.30
Gambiát megjárt emberek kerekasztal-beszélgetésére várnak mindenkit szeretettel a szervezők.
Meghívott vendégek:
Dr. Suha György - gambiai főkonzul; Illisz Attila - fotóművész; Lukács Zoltán - Gambiát megjárt önkéntes; Kembe Sorel - műsorvezető (Duna TV)
Moderál: Újszászi Györgyi (Védegylet / Fair Világ Méltányos Kereskedelem Szövetség)

FAIR TRADE VÁSÁR - Merlin
2008. november 29.- december 23. 12.00 - 20.00
Az egyenlőtlenségek csökkentéséért
A kiállítással párhuzamosan méltányos termékek széles skálája (kávé, kakaó, csokoládé, kézműves termékek) szerezhetők be a helyszínen.
A programok mellé méltányos kávé és tea dukál, melyet már a megnyitón meg lehet kóstolni. Fotók, dokumentum- és játékfilmek, élménybeszámolók, beszélgetések, autentikus zene és tradicionális ételek próbálják átadni a nyugat-afrikai hangulatot.

ALTERNATÍV FÖLDRAJZÓRA - Merlin
2008. december 3., 10., 17., 14.00 - 17.00
A karácsonyig tartó kiállítás alatt sok apróságot lehet megtudni Gambiáról szerda délutánonként. A látogatók részt vehetnek egy Gambia és Fair Trade kvízen, melynek nyertesei személyre szóló ajándékokat vehetnek át a december 10-i Energia Café - Miért mosolyog Gambia? kerekasztal-beszélgetésen.
A részvétel ingyenes, várjuk csoportok jelentkezését!

Merlin - 1052 Budapest, V. kerület, Gerlóczy utca 4.


További programok, események: